Sedumdak in de winter
Kun je in de winter een groendak aanleggen?
Een super natte januari maand, sneeuw in februari, schaatsen en nachtvorst. Niet direct onderwerpen waarmee je sedumopjedak associeert maar om de vraag meteen te beantwoorden. Jazeker! Niet bij iedereen bekend maar het zeker mogelijk om een sedumdak in de winter aan te leggen. Sterker nog het kan het hele jaar door.
Een sedumdak in de winter aanleggen?
De bovenstaande foto laat een andere kleur zien maar februari is een uitstekende maand om een sedumdak aan te leggen. Hier zijn enkele redenen waarom:
- Het weer is meestal mild in februari, wat betekent dat de werkomstandigheden aangenaam zijn voor het aanleggen van een sedumdak.
- Sedum is een hardnekkige plant die bekend staat om zijn vermogen om te overleven in moeilijke omstandigheden, dus het aanleggen van je sedumdak in februari zorgt voor voldoende tijd voor de planten om te wortelen en te groeien voor de warme zomermaanden.
- Het is bewezen dat groendaken helpen bij het reguleren van de temperatuur in gebouwen, en door het sedumdak in de winter aan te leggen kunt je optimaal profiteren van deze voordelen gedurende de zomermaanden.
Kan een net aangelegd dak wel tegen vorst?
Sedum is een groep van planten die bekend staan om hun weerbaarheid en hun vermogen om te overleven onder moeilijke omstandigheden. Veel soorten sedum zijn bestand tegen vorst en kunnen goed overleven in koude klimaten. De sedumproducten van sedumdakgemak.nl zijn samengesteld uit soorten die het beste passen bij het Nederlandse klimaat. Wel adviseren wij om de planten voldoende water te geven tijdens de groei en ze te bemesten met een kwaliteitsmeststof om hun weerstand tegen vorst te versterken.
Wat voor invloed heeft sneeuwval op een groendak?
Sneeuw heeft een gunstig effect op een groendak: het werkt isolerend en biedt extra bescherming tegen vorst. Bovendien vormt smeltende sneeuw een waardevolle waterbron voor de beplanting.
Waar moet ik bij het aanleggen op letten?
Het belangrijkste is dat je het net aangevoerde materiaal dat nog niet op zijn plek ligt beschut tegen wind en vorst om te voorkomen dat de planten bevriezen. Dit kan door het gebruik van schermen. Ook in de winter is het belangrijk om de planten voldoende water te geven. Dit zal helpen bij het voorkomen van uitdroging en het versterken van de weerstand van de planten tegen vorst.
Doe het vooral samen en start een buurtinitiatief!
Als je zelf een sedumdak op je schuur aanlegt om je uitzicht te verbeteren, waarom dan niet gelijk alle schuurdaken in het zicht vergroenen? Zo geniet je jarenlang van een prachtig groen panorama! Samen aan de slag maakt het niet alleen leuker, maar ook voordeliger. Bovendien zijn er vaak subsidies beschikbaar voor buurtinitiatieven, waardoor jullie samen kunnen besparen.
Doe-het-zelf voordelen
De aanleg van een sedumdak zelf uitvoeren heeft veel voordelen. Het bespaart niet alleen installatiekosten, maar het geeft ook een geweldige voldoening van het realiseren van een eigen duurzaam project. Met een kant-en-klaar doe-het-zelf pakket en een duidelijke handleiding is het proces niet alleen leuk, maar ook eenvoudig voor iedereen met een beetje kluservaring.
Waar wacht je nog op?
Het aanleggen van een sedumdak is een eenvoudige en duurzame manier om je leefomgeving te vergroenen. Met de juiste voorbereiding en materialen kun je zelf aan de slag en genieten van een groen dak dat niet alleen mooi is, maar ook bijdraagt aan een beter milieu.
Ben je klaar om te starten? Bekijk onze doe-het-zelf pakketten en ontdek hoe gemakkelijk het is om je eigen sedumdak aan te leggen!
Onze belofte aan jou
Bij Sedumdakgemak.nl draait alles om het bieden van gemak, transparantie en inspiratie. We willen dat iedereen de kans krijgt om zijn of haar omgeving te vergroenen, zonder gedoe. Met onze doe-het-zelf pakketten, handige subsidieondersteuning en aantrekkelijke prijzen maken we van jouw sedumdakproject een succes.
Benieuwd naar hoe wij jou kunnen helpen? Ontdek het zelf op Sedumdakgemak.nl en maak jouw droom van een groen dak werkelijkheid!