Onderhoud
Sedumdak
Doe-het-zelf pakketten
Direct van de kwekerij
Eenvoudig te bestellen
Makkelijk aan te leggen
Onderhoud Sedumdak
Een sedumdak is een prachtige en milieuvriendelijke manier om je woning te vergroenen. Maar net zoals bij alles wat groeit en bloeit, is goed onderhoud belangrijk. Het onderhoud van je sedumdak is niet alleen essentieel om er langdurig van te genieten, het is ook nog eens leuk om te doen.
Stappenplan Onderhoud Sedumdak
Een langdurig gezond plat of licht hellend Sedumdak bereik je al met een paar onderhoudssesies per jaar! De beste momenten hiervoor zijn het voorjaar en het begin van het najaar.
Het is mogelijk om tijdens het onderhoud over het sedumdak te lopen. De planten zijn hier sterk genoeg voor. Loop echter niet over het sedumdak wanneer het vriest, om schade aan het sedum te voorkomen.
Stappenplan Onderhoud Sedumdak
Een langdurig gezond plat of licht hellend Sedumdak bereik je al met een paar onderhoudssesies per jaar! De beste momenten hiervoor zijn het voorjaar en het begin van het najaar.
Het is mogelijk om tijdens het onderhoud over het Sedumdak te lopen. De planten zijn hier sterk genoeg voor. Loop echter niet over het groendak wanneer het vriest, om schade aan de Sedum te voorkomen.
Zorg dat je veilig aan de slag kunt
Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus zorg dat je veilig werkt.
Houdt bij elk onderhoud rekening met de juiste veiligheidsmaatregelen.
Stevige trappen en ladder materiaal zijn een must wanneer je aan de slag gaat.
Zorg dat je je veilig beweegt en net als een bergklimmer altijd drie vaste steunpunten hebt.
Denk bij daken boven de 2,5 meter aan de juiste dakrandbeveiliging en valbescherming.
Controleer de hemelwaterafvoer
Een goede waterhuishouding is essentieel om wateroverlast en schade aan je sedumdak te voorkomen.
Verwijder gevallen bladeren, takken, boomvruchten of ander vuil dat zich op het dak heeft verzameld.
Controleer of de afvoerputjes en -kanalen verstopt zijn met bladeren, takken of vuil.
Dit voorkomt verstoppingen in het afvoersysteem en zorgt ervoor dat je sedumdak voldoende zonlicht krijgt.
Verwijder onkruid en mos
Onkruid kan op je sedumdak groeien doordat vogels of de wind zaden op het dak brengen.
Onkruid en mos kunnen zich snel tussen de sedumplanten vestigen en hun groei belemmeren.
Verwijder onkruid, mos of ander ongewenst groen dat zich op het dak heeft gevestigd.
Dit voorkomt dat deze planten de sedumplanten overgroeien en schade aan de wortels veroorzaken.
Controleer de beplanting
Inspecteer de sedumplanten en verwijder eventuele dode of beschadigde delen. Dit bevordert de gezondheid van de planten en zorgt voor een mooie, weelderige bedekking.
Herstel beschadigde delen en vul eventueel ontbrekende plekken met nieuwe sedummatten of -sedumstekjes om een uniforme bedekking te behouden.
Bemest je sedumdak tweemaal per jaar
Geef je sedumdak twee keer per jaar plantenvoeding om de planten en wortels gezond en sterk te houden.
Met 1 kg sedummest kan je 25 m² per keer bemesten.
Zo zorg je voor optimale groei en weerstand tegen weersinvloeden.
De beste momenten zijn eind april, bij de start van het groeiseizoen en begin september, ter voorbereiding op de winter.
Water geven in droge periodes
Na een paar weken droogte heeft je sedumdak extra water nodig. Je merkt dit aan de donkerrode kleur van het sedum, een teken van overlevingsmodus.
Besproei het dak grondig, zodat ook de onderlaag verzadigd raakt. Je weet dat dit gelukt is als de hemelwaterafvoer weer water doorlaat, meestal na 15 tot 30 minuten.
Geef maximaal twee keer per week water en vermijd sproeien in de volle zon. Blijf dit doen totdat het voldoende heeft geregend of het sedum weer fris groen of geel kleurt.
Download: Stappenplan onderhoud sedumdak
Sedumdak onderhoudsproducten
Bestel je producten voor onderhoud sedumdak hier eenvoudig online:
Veel gestelde vragen over onderhoud
Hoe vaak heeft een sedumdak onderhoud nodig?
Controleer je dak 1 à 2 keer per jaar op ongewenste planten en kleine boompjes. Check ook de waterafvoer op bladresten om verstoppingen te voorkomen. Bemest het sedumdak meteen voor een blijvend mooi resultaat.
Hoe vaak moet het sedumdak bemest worden?
Bemest je sedumdak direct na de halfjaarlijkse controle voor een altijd prachtig groen resultaat! Doe dit niet bij heet weer of in volle zon. Het is slim om vlak voor een regenbui te bemesten, omdat de regen de meststoffen gelijkmatig over het dak verspreidt en helpt om ze goed in de bodem te laten opnemen. Raadpleeg hiervoor bijvoorbeeld Buienradar.
Is een sedumdak beloopbaar?
Ja, je kunt in beperkte mate lopen op een sedumdak, maar er zijn enkele belangrijke aandachtspunten om schade te voorkomen:
Licht en incidenteel gebruik: Sedumdaken zijn niet bedoeld als loopdaken. Je kunt er incidenteel op lopen voor onderhoud, zoals het verwijderen van onkruid of het aanbrengen van bemesting. Zorg dat je je gewicht verdeelt en voorzichtig loopt om de planten niet te beschadigen.
Gebruik van looptegels of stepping stones: Voor regelmatig gebruik kun je speciale looptegels of stepping stones aanbrengen. Deze beschermen de planten en verdelen het gewicht beter over het dak.
Controleer de dakconstructie: Voordat je op een sedumdak loopt, is het belangrijk te weten of de dakconstructie het gewicht van een persoon kan dragen naast de belasting van het sedumdak zelf.
Wees voorzichtig bij nat weer: Sedumdaken kunnen glad worden als ze nat zijn, dus loop met extra zorg bij regen of na een bui.
Hoe vaak moet ik het sedumdak water geven?
Een sedumdak heeft meestal weinig water nodig, omdat sedumplanten goed bestand zijn tegen droogte. Tijdens normale omstandigheden hoef je het dak nauwelijks te sproeien, maar in langere periodes van droogte (twee tot drie weken zonder regen) is het verstandig om water te geven.
Tips voor water geven:
- Sproei maximaal twee keer per week tijdens droge periodes.
- Doe dit bij voorkeur ’s avonds, zodat het water niet direct verdampt.
- Stop met sproeien zodra er weer een stevige regenbui is geweest.
Zorg er verder voor dat je dak geen langdurige waterplassen heeft, want sedum kan slecht tegen een teveel aan water. Sproei het dak nooit in de volle zon omdat de sedum dan verbrand.
Zijn er nog andere dingen om op te letten bij een sedumdak?
Controleer regelmatig of het afvoersysteem goed werkt en verwijder eventueel bladeren. Hoe vaak je dit doet, hangt af van hoeveel groen er in de buurt van je dak is. Dit is belangrijk om verstoppingen te voorkomen, de waterafvoer soepel te laten verlopen en schade aan je dak of planten te vermijden. Een goed onderhouden afvoersysteem verlengt bovendien de levensduur van je sedumdak.